Una al·lèrgia és una hipersensibilitat a una partícula o substància que, si s’inhala, ingereix o toca, provoca una simptomatologia característica adversa. El sistema immunològic reacciona de forma exagerada a un estímul majoritàriament innocu que s’anomena al·lergen . Les manifestacions clíniques son diverses, ja que depenen de l’al·lergen que el causa i de l’òrgan afectat.



Hi ha moltíssimes al·lèrgies que es poden agrupar en: alimentàries; al pol·len; als àcars; a les picades d’alguns insectes; als animals (generalment al pel); i a alguns metalls. Com que no en podem parlar de totes, aquesta vegada parlarem de:
L’AL·LÈRGIA AL POL·LEN
Només les plantes que pol·linitzen mitjançant l’aire provoquen al·lèrgies. Les plantes que precisen dels insectes per pol·linitzar difícilment poden provocar-les. Els mesos d’abril, maig i juny és l’època de pol·linització per excel·lència de la majoria d’espècies vegetals, tot i que un dels pòl·lens que més afeccions provoca és el del xiprer, que pol·linitza habitualment al gener-febrer. En espais verds o urbans propers a zones forestals és freqüent veure dipòsits de pols de color groc, sovint en raconades o voltant els bassals d’una pluja recent. És també l’època més temuda pels qui pateixen alguna al·lèrgia al pol·len.

Les pluges de tardor i d’hivern afavoreixen el creixement vegetal a la primavera, augmentant així els nivells de pol·len a l’aire. Les pluges de primavera, en canvi el fan precipitar reduint temporalment la seva concentració.

Els símptomes més habituals son la congestió nasal, els esternuts, la irritació als ulls i la dificultat respiratòria.
Normalment es tracta amb antihistamínics o descongestionants que podeu trobar a la farmàcia. Com tota medicació però, porta implícits uns efectes secundaris que poden ser indesitjables.
A Nova Natura us hem d’aconsellar el tractament amb fitoteràpia. Disposem de plantes que son prou efectives per les al·lèrgies respiratòries com ara Sol d’or (helicriso); l’Ortiga verda; el Ginkgo Biloba i altres. Si us afecta l’al·lèrgia al pol·len, consulteu-nos i us ajudarem.
Alguns consells per fer més suportable els períodes de pol·linització.
- Tingueu a casa humidificadors d’aire i/o aire condicionat amb filtres anti-pol·len
- Eviteu les activitats a l’aire lliure entre les 5 i les 10 del matí i entre les 7 i les 10 de la tarda, ja que és el període en que la concentració de pol·len a l’aire és més elevada.
- Igualment, tingueu a aquestes hores les finestres de casa tancades.
- Si és possible, queda’t en espais tancats els dies en que el recompte de pol·len a l’aire sigui més alt i especialment els dies de vent fort.
- Posa’t ulleres de sol per evitar el contacte del pol·len als ulls quan surtis al carrer.
- En els viatges amb cotxe, no obris les finestres.
- Dutxa’t i canvia’t de roba quan arribis a casa. El pol·len pot haver-se dipositat al cabell i a la roba.
- No esteneu la roba a l’aire lliure. S’hi pot acumular el pol·len.
- No feu activitats que poden aixecar el pol·len com ara tallar la gespa o escombrar la terrassa.
- No dormiu aprop d’arbres o plantes.
Si tens qualsevol dubte o consulta, pots contactar amb la Núria per Watsap al 611 09 17 44
Ara pots fer les teves consultes per Whatsapp i també pots rebre petites píndoles informatives. Només cal que enviïs “HOLA” al 611 09 17 44. T’enviarem un màxim de 2 missatges al mes.