És molt coneguda l’acció sedant de la til·la, tant per via interna en forma d’infusions, com en banys generals. Ens ajuda a disminuir els nivells d’ansietat i a relaxar la musculatura, i en cas d’insomni ens ajuda a agafar el son.

El til·ler es un arbre molt gran, de copa frondosa amb moltes branques, fulles verd fosc i flors petites de color groc. El podem trobar com espècie salvatge als boscos catalans, d’Europa i Asia , i com espècie cultivada per tot arreu. Per poder conservar totes les propietats de la til·la, es molt important la recol·lecció de les flors i els fruits i la seva posterior conservació. S’ha de collir immediatament després que s’obrin i assecar-les a l’ombra en presència de corrents d’aire sec.

Flor del til·ler

Si es cullen en dies ennuvolats o molt humits, es rovellen fàcilment i perden part de les seves propietats.

Una altra de les seves propietats menys coneguda és l’antiespasmòdica, indicada en casos de dolors menstruals, còlics, espasmes intestinals, i en cas de tos ens ajuda a alleujar la mucosa respiratòria.

Ens serà molt útil en estats gripals, especialment en els nens, i també en malalties respiratòries, processos febrils i reumàtics, si a la infusió de la til·la li afegim les flors de saüc, perquè ens augmentarà la sudoració.

També es molt recomanable en casos de convalescència de malalties d’origen víric, per la seva capacitat estimuladora de la funció immunitària.

A Nova Natura la podeu trobar en flor seca a granel per fer infusió, o en practiques bossetes per infusionar. També en forma d’extracte líquid i en comprimits, acompanyada d’altres plantes.

Si no et vols perdre cap dels nostres saludables articles, subscriu-te al nostre butlletí:

Ara pots fer les teves consultes per Whatsapp i també pots rebre petites píndoles informatives. Només has d’enviar “SI HO VULL” al 937715044. T’enviarem un màxim de 2 missatges al mes.