Consumir xocolata, farà que ens millori l’humor, i augmentarà el nostre desig sexual.

Els seus antioxidants ens protegeixen el cor, redueixen la pressió arterial, milloren l’elasticitat dels vasos, i redueixen el risc d’infarts i/o ictus.

Millora la sensibilitat a la insulina, però sempre que la consumim el més pura possible.

El cacau augmenta els nivells cerebrals de la serotonina, la substància química que segrega el nostre cervell, que ens fa sentir molt bé: «l’hormona de la felicitat». Ens ajudar a millorar la memòria, a augmentar la nostra immunitat, i ens dóna molta energia.

Prendre la xocolata amb mesura i fora dels àpats, és la millor manera d’aprofitar-ne els beneficis i evitar la majoria de les contraindicacions.

BENEFICIS DEL CACAU I LA XOCOLATA

El cacau conté més substàncies antioxidants i més concentrades que qualsevol altre aliment mític com ara el te verd, el vi negre o els nabius. Al cacau s’hi han localitzat més de vuit-centes substàncies diferents, algunes d’elles amb efectes antiinflamatoris, antial·lèrgics, anticancerígens, antivirals, antidepressius i analgèsics.

Ens aporta, àcid fòlic (vitamina B9) i vitamines B3 i B6. Aquestes vitamines són inestables amb la temperatura, i per tant, si hem sotmès el cacau a temperatures altes es perden parcialment.

El cacau conté quantitats considerables de teobromina, un alcaloide similar a la cafeïna de menor efecte estimulant sobre el sistema nerviós però molt eficaç sobre els ronyons, els músculs i el cor.

L’efecte estimulant, el gust per les coses dolces, i l’hàbit social, son els factors de l’èxit del cacau en totes les seves formes comercials: xocolates, bombons, en pols, etc.

Hauríem de consumir en la mesura del possible, xocolata d’alt contingut en cacau (70% o més), que contingui poc o gens de sucre i de producció ecològica.

EFECTES NEGATIUS DEL CACAU I LA XOCOLATA

Pot ser excessivament excitant en infants i persones grans.

Teniu en compte que en dietes de control de pes, no aprima, ni ajuda a lluitar contra l’obesitat.

El cacau és un producte molt concentrat, que conté una quantitat elevada de greixos saturats i amb un efecte de sobrecàrrega hepàtica. Per tant, si volem tenir el nostre fetge descongestionat val més ser moderats en el seu consum.

La major part de les propietats del cacau són pràcticament inexistents en la xocolata convencional, sobretot perquè el sucre afegit contraresta tots els possibles efectes beneficiosos sobre la salut, i també ho fa la llet, si en porta, i la relació d’additius permesos però no per això saludables.

QUINA ÉS LA MILLOR XOCOLATA QUE PODEM MENJAR?

Xocolata amb contingut elevat en cacau, mínim un 70% i poc contingut en sucres

Xocolata o cacau de cultiu ecològic . En el cultiu del cacau convencional es fan servir pesticides potents. L’única manera d’estar segurs que la forma de producció està controlada i lliure d’aquests tòxics és adquirint xocolata o cacau de producció ecològica certificada.

En la xocolata ecològica, tot el greix ha de ser mantega de cacau. En canvi, en la producció de xocolata convencional és habitual fer servir mantega refinada, que pot contenir greixos trans, molt poc saludables per l’organisme.

Xocolata produïda en cru. Si volem assegurar-nos el màxim contingut en antioxidants, busqueu o demaneu a la botiga que tinguin xocolata crua (en alguns casos distingida amb l’anglicisme raw).

L’ARBRE DEL CACAU

L’arbre del cacau viu a les zones tropicals, li agrada estar a l’ombra i és de fulla perenne. Els fruits tenen forma de carbassó allargat que, un cop va madurant, es torna de color vermell o groc púrpura i pesa poc menys de mig kilo. Quan és ben madur té una mida de 15-20 cm de llarg i de 10-12 d’ample.

Té un pericarpi rugós de gairebé 4 cm de gruix., i a dins hi ha una polpa rosada, viscosa, dolça i comestible que conté les llavors en un nombre de 20 a 40. Aquestes llavors són grans, ovoides, aplanades, de color xocolata i de 2-3 cm de llarg i 1-1,5 d’ample i estan acomodades en files a l’enreixat que forma la polpa.

L’arbre del cacau pot arribar a mesurar entre 6 i 10 metres, però quan es conrea la seva alçada està entre 2 i 3 metres. Cada arbre dóna normalment entre 10 i 15 fruits.
El cacau és un arbre originari dels boscos tropicals d’Amèrica Central i dels equatorials d’Amèrica del Sud. Es cultiva a l’oest d’Àfrica (només  Costa de Marfil produeix un 38% de la producció mundial) i Ghana un 12%.L’arbre del cacau es cultiva també al Brasil i en quantitats creixents al Sud-est Asiàtic (Indonèsia i Malàisia).

El cacau que s’utilitza per fer la xocolata procedeix de les llavors torrades d’un arbre tropical d’origen americà, que els indígenes consumien en forma d’infusió, i d’intens sabor amargant (chocolaltchoco de cacau i lalt d’aigua). Els europeus, poc amics d’aquest sabor el van barrejar amb sucre i més tard amb llet per obtenir el que avui coneixem com a xocolata.

Si no et vols perdre cap dels nostres saludables articles, subscriu-te al nostre butlletí:

Al donar-te d'alta a la nostra newsletter veuràs un cupó de descompte del 10% en la teva pròxima compra a partir de només 30 €

Ara pots fer les teves consultes per Whatsapp i també pots rebre petites píndoles informatives. Només has d’enviar “SI HO VULL” al 937715044. T’enviarem un màxim de 2 missatges al mes.