El cereal és un aliment bàsic a l’alimentació. Tots contenen abundants hidrats de carboni i fibra, així com proteïnes, vitamines B1 i B2, i minerals com calci, ferro, zinc i seleni.

És important incloure els cereals a la dieta: ens aporten fibra, nutrients importants i l’energia necessària per al dia a dia. Però cal acompanyar el consum de cereals amb altres aliments (verdures, proteïnes…).

Un cereal refinat perd part dels nutrients i altres substàncies que són bones per a l’organisme i que sí que són als cereals integrals. Per això, és millor el pa integral que el blanc; o la pasta integral a la refinada.

Tipus de cereals:

EL BLAT, és el cereal més comú i utilitzat sobretot en rebosteria, en pastes, galetes, pa, masses etc. És un cereal molt versàtil que es pot consumir en forma de flocs, farina… que funciona molt bé com a aglutinant en rebosteria. Té 2 varietats principalment; el blat dur i el blat blanc, les propietats de cadascun varien lleugerament, el blat dur conté un alt percentatge de gluten i és millor per a les masses de pa i pizza.

Espigues de blat

L’ORDI, és un cereal que conté fibra, carbohidrats i proteïnes. Aproximadament 100 grams d’ordi contenen 354 calories aproximadament.

EL SÈGOL, és ric en proteïnes, té un sabor més intens i fort que el blat i és ideal per elaborar pa i galetes salades o crackers. Uns 100 grams de sègol contenen aprox. 300 calories.

LA CIVADA es consumeix ja sigui en forma de flocs o com a farina. Els flocs de civada són molt saludables, sobretot per esmorzar amb una tassa de llet, ja que et donen l’energia necessària per començar el teu dia. Uns 100 grams de flocs de civada contenen aproximadament unes 375 calories.

EL BLAT DE MORO és un altre dels cereals més consumits i a més no conté gluten. Del blat de moro s’extreu una farina fina molt valorada a la cuina.

Panotxes de blat de moro

L’ARRÒS. És un cereal considerat aliment bàsic en moltes gastronomies del món. No conté gluten. N’hi ha en diferents formes: gra curt, mitjà, llarg, silvestre… Comercialitzat en forma integral i refinat.

EL MILL és un cereal poc utilitzat, però és molt fàcil de cuinar. Té un sabor semblant a l’arròs i la quinoa, i el procés de cocció és semblant. 100 gr de mill, conté 370 calories aproximadament i no conté gluten.

EL BLAT SARRAÍ o FAJOL es pot utilitzar en forma de gra, farina o de sèmola i és especialment apreciat pel seu sabor amb tocs d’avellana. No conté gluten.

EL GLUTEN

¿Quins cereals poden consumir els celíacs?

És una proteïna que aporta consistència i fermesa a les masses perquè amb la calor, el gluten s’infla. Per això a la pastisseria i fleca s’utilitza la farina de blat com a ingredient principal en els pans i els pastissos ja que aquest cereal és ric en gluten. Tot i això, hi ha persones intolerants al gluten, ja que els genera reaccions adverses de vegades greus. Aquesta intolerància es diu celiaquia i les persones que la pateixen són els celíacs.

El gluten està present en tots els cereals a excepció del blat de moro, arròs, blat sarraí o fajol i el mill. Aquests haurien de ser la seva elecció per incloure a la seva dieta. Afortunadament podem trobar-los en la seva forma integral, com farina i productes elaborats amb aquests com ara les coquetes (tortitas), cereals d’esmorzar o pa. També preparats panificables sense gluten.

Coquetes d’arròs

Recomanacions de consum

• Consumeix cereals diàriament, sabent que com més refinats estan els cereals, menys valor nutricional tenen.

•Consumeix pa diàriament. El pa tradicional es fa amb farina de blat i no té greix. No obstant això, el pa de motlle, les tostes, els biscots, etc., porten greixos afegits que els mantenen tendres i cruixents per més temps. Això s’ha de tenir en compte perquè el seu contingut en calories és més gran.

Pa tradicional

• Les pastes i l’arròs s’han de consumir com a mínim un cop per setmana.

• La brioixeria i la pastisseria s’han de limitar en el consum perquè en la seva elaboració, a més de farina, s’hi afegeixen greixos, sucre, ous i lactis amb la qual cosa el contingut en calories és més gran.

Si tens qualsevol dubte o consulta, pots contactar amb la Núria per Watsap al 611 09 17 44

Diga'ns la localitat on vius
Al donar-te d'alta a la nostra newsletter veuràs un cupó de descompte del 10% en la teva pròxima compra a partir de només 30 €

Ara pots fer les teves consultes per Whatsapp i també pots rebre petites píndoles informatives. Només cal que enviïs “HOLA” al 611 09 17 44. T’enviarem un màxim de 2 missatges al mes.